14 Nisan 2010 Çarşamba

Einstein Ataturk'ün arkadaşı çıktı

http://webtv.hurriyet.com.tr/category.aspx?cid=2&vid=5542&bid=1&hid=14409969

1949 kasımında amerikada princetonüniversitesinde öğrenimini sürdüren münir ürgül ile yüzyılın büyük dahisi fizik bilgini einstein arasında üniversite koridorlarında tesadüf ama oldukça manidar bir sohbet geçer. ürgül ün türk olduğunu öğrenen albert einstein atatürk'ü kast ederek biliyormusun der; dünyanın en büyük liderine sahipsiniz, ürgül dahinin bu sözlerinden gurur duyar. sohbetin sonunda einstein şok sayılabilecek bir durumu daha hatırlatır;

atatürk 1930 larda türkiye deki üniversitelerde ders vermem için davet etmişti, ama olmadı. ürgül buna üzülür ama gerçek daha sonra başbakanlık arşivlerinden tesadüfen bulunan bir belgeyle aydınlanır. şöyle ki;

1930 larda yahudi nüfusunu koruma birliği şeref başkanı sıfatıyla einstein ekselansları hitabıyla ata'ya bir mektup yollamıştır. bu mektupta almanyada nazi çizmesi altında tedirgin olan kapana kısılan 40 kadar bilim adamının hiçbir ücret talep etmeksizin türkiye de ders verebileceğini yazmıştır. ve hayrettirki yüzyılın başından beri dünyanın kafasını teorileriyle karıştıran kimilerinin dahi kimilerinin şeytan diye tanımladığı fotoğrafları insanda gülme isteği uyandıran albert einsteinin bu mektubu dönemin başbakanı ismet inönü nün önüne gelmiş, ismet paşa mektubu eğitim bakanına havale etmiş, ardından mektubun üzerine teklif şartlara uygun değildir, kanunlarımız müsait değildir notu düşülmüştür. ama bu notun düşülmesine rağmen o tarihte yahudi bilim adamları türkiyede ders vermiştir.

durum sonradan anlaşılmıştır, 1933 de üniversite reformu üzerinde çalışmalar yapan atatürk'ün devreye girmesiyle yani mektuptan haberdar olmasıyla söz konusu bilim adamları ankara ve istanbulüniversitelerine gelmişlerdir. işte einstein a davette tam bu dönemde yapılır.

evet davete bizzat katılmasada meslektaşlarını gönderen einstien, sadece 40 bilim adamının değil türkiyeninde bir nebze kaderini değiştirmiştir.

firefox ziyaret edilen siteleri silme

Mozilla firefox kullanıyorsanız daha önce dolaştığınız web sitelerini silmek ve sizin bilgisayarınızdan daha önce hangi sitelerin ziyaret edildiğinin bilinmesini istemiyorsanız Firfox menüsünden Araçlar -> Yakın geçmişi temizle -> Herşey i seçip Şimdi Temizle butonuna basın.